Rokovanje s hrano v času epidemije
Rokovanje s hrano v času epidemije
28. 10. 2020
Higiena je v času epidemije še bolj pomembna – tudi pri rokovanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi v drugem valu epidemije covid-19 opozarja na pomembnost higiene pri rokovanju s prehranskimi proizvodi, ki jih kupujemo.
Pri hrani oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene. Ko pridemo iz trgovine, so zato potrebni naslednji koraki:
- ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi;
- nato si v kopalnici skrbno umijemo roke, v kolikor je mogoče tudi razkužimo;
- vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila;
- vrečko odnesemo nazaj v predsobo;
- ponovno si umijemo ter razkužimo roke.
Splošna priporočila glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom:
- v trgovino gremo, ko je res nujno, tam se zadržujemo čim manj časa;
- nakup naj opravi en član družine;
- v trgovini se dotikamo samo tistih živil, ki jih nameravamo kupiti;
- preverimo možnosti drugih varnejših kanalov nakupa, kot je spletna prodaja ali preučitev možnosti, da nakup opravi nekdo drug in nam dostavi nakupljeno.
Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ponovno poudarjajo, da hrane ne primanjkuje, zato kopičenje zalog ni potrebno.
Smo pa v teh časih lahko še bolj solidarni in pomagamo najbolj ranljivim skupinam, kot so starejši, bolni in drugi, ki potrebujejo pomoč. Če je le možno, opravimo nakup v trgovini namesto njih, seveda na varen način.
Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano