Cerknica
Domov O občini

Fotogalerija

Naborniški vozovi odrinili proti Postojni

Število fotografij: 7
20 nabornikov generacije 1999 iz občin Cerknica, Loška dolina in Bloke se je v soboto, 20. maja, s tremi okrašenimi vozovi, kot je bil nekdaj običaj, odpeljalo v postojnsko vojašnico na nabor. Vozove so okrasili s trakci in slovenskimi zastavami, za popotnico pa jim je župan poklonil pršut.

Deževna nogometna tekma

Število fotografij: 8
V soboto, 20. 5. 2017 so se ob 17. uri na rakovškem nogometnem igrišču pomerile ekipe Rakeka in Košane. Kljub požrtvovalni igri so igralci Rakeka prejeli tri zadetke v svojo mrežo in tako izgubili tekmo.

Ščukanujanje v dežju za tabornike še bolj zanimivo

Število fotografij: 19
V soboto, 20. maja, je na Cerkniškem jezeru potekalo že tradicionalno Ščukanujanje, ki je po nekaj letih premora nadomestilo nekdanjo akcijo cerkniških tabornikov Kanu ščuka zlet. Letošnjega kanuarjenja se je kljub slabemu vremenu udeležilo 8 ekip, med njimi tudi gostje iz zamejske Slovenije. »Vreme je bilo res slabo, zato so številne rekreativne ekipe udeležbo odpovedale, vendar pa je bilo ravno zaradi dežja letošnje tekmovanje še toliko bolj zanimivo,« je povedal Peter Dragolič iz Društva tabornikov Rod jezerska ščuka.

Slavnostna akademija PGD Cerknica

Število fotografij: 25
Včeraj, 7. maja, je v Kulturnem domu Cerknica potekala slavnostna akademija ob 130. letnici delovanja PGD Cerknica. Ob tej priložnosti so podelili priznanja Gasilske zveze Cerknica in Gasilske zveze Slovenije. Posebna pozornost pa je bila namenjena odkritju slike sv. Florjana, ki ga je upodobil priznani cerkniški slikar Tomaž Perko.

Izredna seja o komunalnem prispevku

Število fotografij: 11
Včeraj, 4. maja, so se cerkniški svetniki na pobudo župana Marka Ruparja sestali na 1. izredni seji, na kateri so predstavniki občinske uprave svetnikom obrazložili plačilo komunalnega prispevka in investicije v komunalno infrastrukturo v letih 2010 – 2016. Izredna seja sklepov, ki bi kakorkoli vplivali na plačilo komunalnega prispevka ni prinesla. Že v prihodnjih dneh bodo odločbe prejeli zavezanci na Rakeku, informativni izračuni pa v kratkem čakajo tudi zavezance v Martinjaku.

18. Tek na Slivnico

Število fotografij: 34
V sončnem vremenu se je v Grahovem na štartu 18. teka na Slivnico prijavilo kar 190 tekačic in tekačev. Za 80 najmlajših in osnovnošolcev je tek potekal po ulicah Grahovega. V teku na Slivnico se je pomerilo 110 tekačec in tekačev. Najhitreje je na Slivnico pritekel odličen gorski tekač Gašper Bregar, pri dekledih pa se je zmage veselila Mateja Ožanič.

Zdaj zaori pesem o svobodi

Število fotografij: 22
V soboto, 22. aprila, je v Športni dvorani v Cerknici tradicionalno potekala prireditev Zdaj zaori pesem o svobodi. Prireditev, s katero Organizacijski odbor 1. maj in Občina Cerknica obeležujeta Dan upora proti okupatorju, je tudi tokrat postregla z vrsto nastopajočih. Predstavili so se KD Godba Cerknica, učenci OŠ Cerknica, Komorni zbor Fran Gerbič, Moški pevski zbor Tabor, mešana pevska zbora z Blok in Rakeka ter ženska pevska zbor Cluster in Lipa. Prireditev je povezovala Marijana Brecelj, letošnji slavnostni govornik pa je bil književnik Peter Kovačič Peršin.

Mančkove ilustracije na ogled v Begunjah

Število fotografij: 20
21. aprila, so v večnamenski dvorani Gasilnega doma Begunje, na pobudo Turističnega društva Menišija, otvorili razstavo ilustracij in stripov Marjana Mančka z naslovom Hribci med Hribci, ki je bila na ogled dva dni. To je bila prva razstava priznanega slovenskega ilustratorja, tudi lanskoletnega prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo, v domačih koncih.

Z vozovi v Postojno

Število fotografij: 9
20. aprila se je v sejni sobi Občine Cerknica s predstavniki postojnske vojašnice srečalo 20 nabornikov iz občin Cerknica, Loška dolina in Bloke. Pripravljajo se namreč na nabor, ki bo potekal 20. maja v Postojni. Naborniki se bodo v vojašnico, kot je bil nekdaj običaj, pripeljali z vozovi. Za njihovo okrasitev in slovenske zastave bo poskrbela občina. Za popotnico pa jim bo župan poklonil še pršut.

Gremo na elektriko!

Število fotografij: 13
Včeraj sta polnilnico za električne avtomobile tudi uradno otvorila cerkniški župan Marko Rupar in mag. Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, ki je promocijsko investiralo v polnilnico, občina pa je poskrbela za ureditev platforme. To je poleg Vrhnike, druga polnilnica na Notranjskem. Občina policiji donirala dve električni kolesi Policijska postaja Cerknica je v sklopu izvajanja projekta Celostne prometne strategije od cerkniške občine prejela v dar dve električni kolesi, ki bosta služili predvsem za patruljiranje po zaščitenem območju Notranjskega regijskega parka.

Plesni oder 2017

Število fotografij: 18
V petek, 14. aprila, je v Kulturnem domu Cerknica v organizaciji JSKD OI Cerknica, potekala že tradicionalna območna plesna revija plesnih ustvarjalcev Plesni oder, v okviru katere so se predstavili mladi plesalci in plesalke z občin Cerknica, Loška dolina in Bloke.

Prispevek ni kaprica občine, ampak zahteva države

Število fotografij: 15
13. aprila je v rakovški osnovni šoli potekal Zbor krajevne skupnosti Rakek, na katerem je župan skupaj s svojimi sodelavci zainteresirani javnosti odgovoril na nekatera odprta vprašanja v zvezi z obračunom komunalnega prispevka. Kljub slabi volji nekaterih krajanov in krajank, je župan jasno povedal, da je plačilo neizbežno, saj ni kaprica občine, ampak zahteva države. Zagotovil je, da je občina za obračun izbrala najustreznejšo varianto, ki je vzdržna tako za krajane kot za občinski proračun. Več v Slivniških pogledih.

CPS dobila akcijski načrt

Število fotografij: 12
11. aprila je potekala še ena v nizu delavnic Promet po meri ljudi, ki občane in občanke vključuje v načrtovanje celostne prometne strategije (CPS) v Občini Cerknica. Kot je pojasnila Tamara Klepac Sterle s cerkniške občinske uprave, so na tokratnem srečanju zainteresirani javnosti predstavili akcijski načrt, ki jasno opredeljuje cilje na področju urejanja prometa v prihodnjih petih letih. »Nekaj je bilo tudi legitimnih pripomb, ki jih bomo poskušali vključiti v načrt,« je povedala Klepac Sterletova. Ob tem pa poudarila, da bodo že kmalu pripravljeni tudi vsi potrebni dokumenti za obravnavo na občinskem svetu.

Zaključni turnir U13

Število fotografij: 19
V soboto, 8.4.2017 je v Športni dvorani v Cerknici potekal zaključni turnir za fante do 13 let starosti. Naslova državnih prvakov so se veselili košarkarji Helios Suns, ki so v polfinalu najprej premagali domačine KK Cerknica, v finalu pa še ekipo Janče Energetika. V tekmi za tretje mesto je Grosuplje premagalo KK Cerknica. Tekmovanja si je ogledalo rekordno število gledalcev. Celotni turnir je bil v izvedbi KK Cerknica odlično organiziran, kar so pohvalili vsi udeleženci zaključnega dejanja v kategoriji dečkov do 13 let.

Srečanje bivših državnih prvakov z ekipo U13

Število fotografij: 4
Dan pred zaključnim turnirjem U13 so bili cerkniški košarkarji deležni posebne časti, saj jih je obiskala skoraj celotna ekipa KK Cerknica, ki je leta 1998 osvojila naslov državnih prvakov v kategoriji starejših pionirjev (danes se kategorija imenuje U15). V sproščenem vzdušju so mladim fantom predajali nasvete in zgodbe, kako je bilo, ko so oni kraljevali pod slovenskimi obroči.

Gerbičeva glasba v izvedbi učenk in učencev glasbene šole

Število fotografij: 24
V Kulturnem domu Cerknica je petek, 7. aprila, znova odmevala glasba Frana Gerbiča. Tokrat v izvedbi učencev in učenk Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica. Pod mentorstvom domačih profesorjev in profesoric so se predstavili s solo nastopi, v različnih komornih zasedbah in v združenem zboru, pod taktirko Irene Cundrič Iskra.

Podeljene nagrade in priznanja Frana Gerbiča

Število fotografij: 25
5. aprila je v Kulturnem domu Cerknica potekala podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča, ki jih v sodelovanju z Glasbeno šolo Frana Gerbiča Cerknica in Občino Cerknica, podeljuje Zveza slovenskih glasbenih šol. Letošnja nagrajenca za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja sta Sijavuš Gadižijev in Slavko Petek. Med prejemnike priznanj za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja pa so se uvrstili Maja Mancini Senica, Karmen Pečar Koritnik, Marjan Grdadolnik in Zoran Lupinc.

Slovesnost ob izidu monografije

Število fotografij: 27
29. marca, ko je minilo ravno 100 let od smrti skladatelja Frana Gerbiča, je v Kulturnem domu Cerknica potekala predstavitev njegove monografije Fran Gerbič (1840 – 1917), avtorja dr. Eda Škulja, ki je ob podpori Občine Cerknica in Glasbene šola Frana Gerbiča Cerknica, izšla pri Celjski Mohorjevi družbi. Izid je pospremil tudi bogat kulturni progam, za katerega so poskrbeli profesorji in profesorice domače glasbene šole - Teja Saksida, Rebeka Hren Dragolič, Ivana Barčić Mišić, Tadej Podobnik, Mojca Brank, Daniel Savnik in Ivan Marinović, Komorni zbor Fran Gerbič in Zbor Slovenske filharmonije. Na vprašanja o knjigi in Gerbiču pa so voditeljici Maruši Mele Pavlin odgovarjali urednica Alenka Veber, avtor knjige dr. Edo Škulj, pomočnik ravnatelja mag. Zoran Krstulović in ravnatelj glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica Milivoj Matkovič.

Igrišče v Zelšah z novo ograjo

Število fotografij: 15
Občina Cerknica je v zadnjih letih dokazala, da so vlaganja v šport in športno infrastrukturo njena prioriteta. V teh dneh bo tako novo zaščitno ograjo dobilo tudi nogometno igrišče v Zelšah.

Položili venec Franu Gerbiču

Število fotografij: 4
Na današnji dan je umrl skladatelj Fran Gerbič. Ob 100. letnici smrti so njegov grob na ljubljanskih Žalah obiskali župan Marko Rupar, direktorica občinske uprave Irena Zalar in ravnatelj Glasbene šole Cerknica Milivoj Matkovič.

Sodržnik in Rupar o pomenu združevanja športnih društev

Število fotografij: 4
Danes, 29. marca, je župana Marka Ruparja obiskal mag. Janez Sodržnik, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez. Z županom sta se pogovarjala o pomenu povezovanja posameznih športnih društev v športne zveze. Združeni pridobijo na veljavi, s tem pa se jim odprejo tudi možnosti financiranja. Rupar pri tem ocenjuje, da je Športna zveza Cerknica primer dobre prakse sodelovanja med občino in športnimi društvi, tako da bi lahko s svojimi izkušnjami pomagala tudi pri pripravi novega Zakona o športu.

Šoltes otvoril novo sezono Maistrovih večerov

Število fotografij: 13
V Kulturnem domu Cerknica se je začela nova sezona Maistrovih večerov. Prvi gost Bogdana Urbarja, gostitelja večerov, je bil evropski poslanec Igor Šoltes.

S POLNILNICO V SMERI TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

Število fotografij: 13
Cerkniška občina stopa v smeri trajnostne mobilnosti. Danes so pri občinski hiši uradno otvorili polnilnico za električne avtomobile, v katero je promocijsko investiralo podjetje Elektro Ljubljana d.d., občina pa je poskrbela za ureditev platforme. Več v Slivniških pogledih

OKOLICA ŠOLE OSVETLJENA IN Z NOVO OGRAJO

Število fotografij: 25
Odsek vzporedne ceste, ki vodi od cerkniške osnovne šole, mimo šolskega igrišča, do kapelice, bo že kmalu osvetljen. Vzporedno s tem, pa bo šolsko igrišče dobilo odsek nove lamelne ograje, ki bo nadomestila živo mejo. Več v Slivniških pogledih.

DOLENJA VAS Z NOVIM AVTOBUSNIM POSTAJALIŠČEM

Število fotografij: 3
V Dolenji vasi so na pobudo odbora KS Cerknica postavili novo postajališče, namenjeno otrokom, ki čakajo na šolski avtobus. Postajališče ni tipsko in stekleno, kot po drugih krajih cerkniške občine, ampak je leseno in spominja na brunarico. V prihodnjih dneh bodo uredili še okolico postajališča.

KONČAN ŽARNI ZID V BEGUNJAH

Število fotografij: 3
V teh dneh so končali z gradnjo žarnega zidu z žarnimi nišami na pokopališču v Begunjah. V cerkniški občini je pokop v žarnih nišah, poleg rakovškega pokopališča, tako po novem mogoč še na begunjskem. Več v Slivniških pogledih.

Invalidom prijaznejša občina

Število fotografij: 9
Ker bi bili na cerkniški občini radi enako dostopni vsem občanom in občankam, so se odločili, da investirajo v montažo klančine za invalide v preddverju občinske hiše. Invalidom bodo olajšali dostop tudi v enoti Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica na Rakeku, kjer gradijo klančino za invalide. Več v Slivniških pogledih.

Posekali lipo za večjo preglednost

Število fotografij: 3
Zaradi večje prometne varnosti so pred dnevi posekali eno od lip, ki je stala na vogalu ploščadi pred Kulturnim domom in onemogočala dober pregled nad križiščem, ki je zelo problematično zlasti ob prometnih konicah. Več v Slivniških pogledih.

Notranjska skozi objektiv

Število fotografij: 7
V okviru Večerov NRP so v četrtek, 16. marca, v Kulturnem domu Cerknica, svoje videnje Notranjske skozi objektiv, predstavili Ivan Kebe, Andrej Korenč, Valentin Schein, Zoran Vidrih in Blaž Žnidaršič.

Vrtec ponovno na obisku pri županu

Število fotografij: 10
V sredo, 16. 3. 2017 so župana obiskali otroci iz skupine Lisičke, ki obiskujejo vrtec v Cerknici.

SVEČANO OB KRAJEVNEM PRAZNIKU RAKEKA

Število fotografij: 15
V letošnjem letu mineva 75. let od odhoda skoraj petdesetih rakovških fantov v partizane. Dobro opremljeni so se od 11. do 22. marca odpravljali po skupinah na območje Racne gore, kjer so ustanovili Rakovško četo. Le ta je po spopadu z kolono italijanski vojakov pri Tatinski dragi zaradi velikega priliva borcev z območja Loške doline in prezidansko – čabranskega območja prerasla v Zidanškov bataljon.

OBJESTNEŽI ROVARILI PO TRŽNICI

Število fotografij: 6
Z JP Komunala Cerknica so nas obvestili, da so objestneži v februarju večkrat poškodovali inventar na cerkniški tržnici. Povili so zaščitne ograje okrog dreves, razmetali stojnice in odtrgali avtomata za sprejem kovancev za uporabo javnega stranišča. Na JP Komunala Cerknica so vandalizem prijavili na policiji, za v prihodnje pa razmišljajo, da bi tržnico zavarovali pred objestneži tudi z video nadzorom. Ob tem tako na občini kot komunali občane in občanke pozivajo k spoštljivemu ravnanju z javno infrastrukturo. Več v aprilskih Slivniških pogledih.

ŠPORTNIKA LETA 2016 STA KEGLJAČICA TINA HREN IN STRELEC ERIK KANDARE

Število fotografij: 36
V kulturnem domu sta Športna zveza Cerknica in Občina Cerknica 9. marca 2017 podelili priznanja najboljšim športnikom leta 2016. Športnika leta sta kegljačica Tina Hren in strelec Erik Kandare. Prireditev so s svojimi športnimi vragolijami popestrili Dana Auguštin, edina slovenska plesalka na tkanini, in akrobati Dunkin devils.

SEJA UPRAVNEGA ODBORA LAS NOTRANJSKA

Število fotografij: 8
V Sredo, 15. marca 2017 je ob 15.h, na Občini Cerknica potekala seja upravnega odbora Las Notranjska.

KONEC PUSTNIH NORČIJ

Število fotografij: 9
Z včerajšnjim pokopom pusta se je zaključil teden pustnih norčij. Zima je včeraj še enkrat pokazala zobe in nas presenetila s še eno pošiljko snega, kar pa ni zmotilo številnih radovednežev, ki so se zbrali ob mostu čez Cerkniščico. Fotografije v prilogi.

POGANJIČ, TI SI TIČ, GAJŽLO IMAŠ, KRAV PA NIČ -

Število fotografij: 15
V ponedeljek 27.02.2017 je bil v Kulturnem domu Cerknica večer, posvečen etnološki pustni dediščini Notranjske in gostujočih skupin z Banjške planote. Fotografije v prilogi.

OTROŠKA MAŠKARADA

Število fotografij: 25
Posebej se pustnega rajanja veselijo otroci. Kot vsako leto so v Pustnem društvu Cerknica tudi za njih pripravili maškarado, na kateri ni manjkalo coprnic, butalcev, žabic, pa tudi krofov ne. Na odru so najmlajše zabavali animator Sten, cerkniške mažorete in Damjana Golavšek. Fotografije v prilogi.

TV ČOHOVO

Število fotografij: 20
Tudi letos se je na odru Kuturnega doma Cerknica odvil uradni butalski tv program, ki oddaja pod imenom TV Čohovo. Za vse tiste, ki ste zamudili unikatne norčije naših vrlih butalcev, si lahko ponovitev ogledate še na pustni torek, 28. februarja 2017 ob 19.00. Fotografije petkove predstave so v prilogi.

PUSTNO DOGAJANJE DOSEGLO VRHUNEC

Število fotografij: 40
V četrtek, 23. februarja je cerkniški župan Marko Rupar oblast na tradicionalnem Žaganju Babe predal Butalcem in ti zaenkrat dobro vodijo vladavino norčij in zabave. Odvil se je že dobršen del dogodkov, ki so bili zelo dobro obiskani. Dogajanje pa je vrh doseglo z včerajšnjem pustnim karnevalom, ki je privabil množico obiskovalcev. Če gre verjeti štetju Butalcev jih je bilo preko 10.000.

UREJANJE CESTE IN KRIŽIŠČA NASPROTI NOTARKE

Število fotografij: 6
Jp Komunala Cerknica d.o.o. je začela s čiščenjem zemljišča nasproti notarke, ki je v lasti občine. V letošnjem letu se bo porušilo dotrajane stavbe, uredila se bo projektna dokumetacija in začeli se bodo pogovori z DIrekcijo za ceste o ureditvi križišča.

PREPLASTITEV CESTE V CERKNICI

Število fotografij: 14
V Cerknici je bil v preteklih dneh oviran promet zaradi preplastitve cestišča od križišča pri kulturnem domu do OŠ Cerknica. Cestišče je bilo preplasteno tudi na trasi od Cerknice do Podskrajnika, sedaj pa se obnove cestišča nadaljujejo tudi v smeri proti Begunjam.

Začetek pustnih prireditev v Cerknici - Žaganje babe

Število fotografij: 15
V četrtek, 23. 2. 2017 je v Cerknici potekala slavnostna otvoritev pustnih prireditev in prevzemom oblasti. Več utrinkov v prilogi.

Vrtec na obisku pri županu

Število fotografij: 11
V ponedeljek, 20. 2. 2017 so Občino Cerknica obiskali otroci iz vrtca Cerknica in sicer skupine Levčki, Tigrčki in Slončki, v starosti 5-6 let. Otroke je sprejel župan, Marko Rupar in jim predstavil delovanje občine.

Delavnica izdelovanja pustnih mask

Število fotografij: 22
V času od 16. 2. do 18. 2. 2017 je potekala delavnica izdelovanja butalcev pod vodstvom Martina Petriča. Delavnice se je udeležilo 10 udeležencev, ki so izdelali vsak svojega butalca. Izdelke si bo mogoče ogledati tudi na karnevalu v nedeljo, 26. 2. 2017.

Brezplačno energetsko svetovanje

Število fotografij: 4
Čeprav veliko občank in občanov še ne ve, je tudi v Cerknici, na naslovu Tabor 42, na voljo brezplačno energetsko svetovanje mreže ENSVET, ki ob podpori občine deluje v okviru Slovenskega javnega okoljskega sklada (EKO sklad). V Cerknici o učinkoviti rabi energije strankam svetuje Lucjan Batista. Po predhodnem dogovoru na številki 01 709 06 10 je njihova pisarna v Cerknici odprta vsak ponedeljek od 15:00 do 19:00. Več v marčevski številki Slivniških pogledov.

Konjereja

Število fotografij: 13
Konjereja se je sprva širila pod vplivom plemstva in za potrebe tovorništva. Andrej Likar je leta 1863 zapisal, da so imeli kartuzijani v Cerknici na Loškem prostoren zidan hlev z jaslimi za 16 konj. V 19. stoletju je avstrijska država ustanovila prve žrebčarna in začela podeljevati premije za konje. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je konj kot nenadomestljiva delovna sila začel izgubljati bitko s sodobnimi kmetijskimi stroji. Vzporedno z umikom delovnih konj pa se je začel tudi proces oziroma sprememba pasemskega sestava. Danes je v občini Cerknica okrog 320 konj; najbolj razširjena je slovenska hladnokrvna pasma. Več v glasilu Slivniški pogledi.

13. SEJA RAZVOJNEGA SVETA PRIMORSKO - NOTRANJSKE REGIJE

Število fotografij: 10
V sredo, 8. marca, je v sejni sobi cerkniške občinske uprave potekala 13. seja Razvojnega sveta Primorsko-notranjske regije. Glede na to, da so občine Vzhodne kohezijske regije, kamor spada tudi Primorsko – notranjska regija in s tem Občina Cerknica, nezadovoljne z Operativnim programov za obdobje 2014 – 2020, so se zavzele za spremembo. Kot je pojasnil Marko Rupar, cerkniški župan in predsedujoči Svetu regije, trenutni operativni program ne zagotavlja enakomernega regionalnega razvoja. Na Svetu so tako sprejeli sklep, da se strinjajo z zahtevo po spremembi operativnega programa. Več v Slivniških pogledih.

Medobčinski derbi

Število fotografij: 12
V soboto, 11. 2. 2017 se je v Novi vasi odigrala tekma 4. SKL zahod med KK Bloke in KK Cerknica. Slavili so gostje, KK Cerknica.

Pust je pred vrati

Število fotografij: 7
Cerknica je v pričakovanju letošnjih pustnih prireditev. Čeprav se o pustu že veliko govori, pa sedaj o tem, kako blizu dogajanje, pričajo tudi barvni trakovi, ki so jih napeli tekom vikenda. Cerknica se je tako odela v barve, nekaj krajem po občini pa so Pustarji, namesto trakov, privoščili vreče butalske soli.

Odjuga uničila ceste

Število fotografij: 14
Večtedenske temperature globoko pod ničlo in nato nenadna otoplitev so močno poškodovale že tako dotrajane slovenske ceste. V Občini Cerknica je najhuje na odseku od Cerknice proti Bloški Polici in od Cerknice proti Rakitni, kjer se zaradi poškodovanega vozišča priporoča previdnost. Kot povedo na Direkciji RS za infrastrukturo je koncesionar, torej CPK, poškodbe na teh odsekih že saniral, sicer pa naj bi zagotovili še dodatna sredstva za sanacijo cestišča med Podskrajnikom in Cerknico. Več v Slivniških pogledi

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

Število fotografij: 29
V Kulturnem domu Cerknica na predvečer kulturnega praznika potekala osrednja prireditev, ki so jo posvetili jo skladatelju in tenoristu Franu Gerbiču, saj letos mineva 100 let od njegove smrti. Prireditev je povezovala Maruša Mele Pavlin, nastopili pa so sopranistka Anemarija Štefančič, igralec Primož Forte, Oktet Kres in pianistka Elena Larina.

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in otvoritev razstave mozaikov

Število fotografij: 20
V petek, 3. 2. 2017 je ob 19. uri potekala prireditev ob ob slovenskem kulturnem prazniku in otvoritev razstave mozaikov.

Predstavitev knjige Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico

Število fotografij: 30
V četrtek, 2. 2. 2017 je ob 18. uri potekala predstavitev knjige Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico.

Skate park in fitnes na prostem že kmalu v Cerknici

Število fotografij: 13
Cerknica bo z novim šolskim letom v Kolenu dobila skate park in fitnes na prostem. K temu sta se zavezala cerkniški župan Marko Rupar in Boštjan Mencinger, direktor podjetja Lesnina MG Oprema d.d., na včerajšnjem podpisu pogodbe. »S tem projektom želimo mladim omogočiti prostor, kjer se bodo lahko gibali in zabavali,« je poudaril Rupar. S tem pa načrtov glede ponudbe športnega parka še ni konec. Več v prihodnji številki Slivniških pogledov.

Cerkniška zimska tekaška liga

Število fotografij: 19
V nedeljo, 29. 1. 2017 je potekal predzadnji tek na Slivnico, katerega se je udeležilo več kot 40 tekačic in tekačev. Rezultati - ženske: 1. Silva Udovič, 2. Jerneja Kržič in 3. Simona Lunka. Rezultati-ženske: 1. Andrej Linidič, 2. Janez Levec in 3. Darko Žugčič.

Smučanje na Kremenci

Število fotografij: 5
V torek, 24. 1. 2017 so se otroci po šoli podali na hrib na smučišče, ki so ga vaščani skrbno uredili. Otroci imajo na voljo tudi vlečnico.

Zimsko veselje v vrtcu na Rakeku

Število fotografij: 3
V četrtek, 19. 1. 2017 so se otroci iz vrtca na Rakeku veselili sankanja na hribu za šolo.

Nastop komornih skupin

Število fotografij: 9
V Glasbeni šoli Fran Gerbič Cerknica je v sredo, 25. 1. 2017 potekal nastop komornih skupin.

2. Slovenska namiznoteniška liga

Število fotografij: 8
Na Rakeku je v soboto, 21. 1. 2017 potekala 2. Slovenska namiznoteniška liga med PPK Rakek in NTK Križe. Zmagal je PPK Rakek s 5:3. Trenutno PPK Rakek zaseda 3. mesto na lestvici in se že veselijo igranja v novi športni dvorani na Rakeku.

Palčkov pohod

Število fotografij: 9
V četrtek, 19. 1. 2017 je Vrtec Martin Krpan Cerknica organiziral tradiconalni palčkov pohod, ki se ga je udeležilo veliko število otrok in staršev.

Drsali po Cerkniščici

Število fotografij: 12
Zaradi nizkih temperatur je zamrznila tudi Cerkniščica. V Dolenji vasi so starejši in mlajši ledeno ploskev izkoristili za zimsko rekreacijo. Naš fotograf jih je ujel, kako so se drsali, sankali in igrali hokej.

Poledenelo jezero privablja številne obiskovalce

Število fotografij: 8
Cerkniško jezero se je spremenilo v veliko naravno drsališče, ki privablja številne obiskovalce. Temperature krepko pod lediščem in opozorila ARSO o povišani ravni delcev PM10 jih niso zmotile, da ne bi uživali v aktivnostih in zamrznjeni naravi Cerkniškega jezera.

Prva letošnja pošiljka snega

Število fotografij: 13
V petek, 13. decembra, smo dočakali prvo letošnjo pošiljko snega. Zimskih služb sneg tudi letos ni presenetil. Tako so se na pluženje in posipanje pripravljali na JP Komunala Cerknica.

Zimske radosti

Število fotografij: 17
Čez vikend so se najbolj razveselili snega otroci.

Konjeniki v Žerovnici

Število fotografij: 10
V Žerovnici pa so si jezdeci zimsko idilo ogledali kar s konjskih hrbtov.

Sankanje na Kožljeku

Število fotografij: 18
V soboto in nedeljo, 21. in 22. 1. 2017 so se vsi ljubitelji sankanja zbali v Begunjah pri Cerknici, kjer jih je avtobus odpeljal na Kožljek. Od tam pa so se s sankami podali po stari Kožlješki cesti v dolino, kjer jih je pričakal avtobus.

Podpisana pogodba za gradnjo nove Športne dvorane Rakek

Število fotografij: 33
V sredo, 19. 1. 2017 je ob 12. uri potekal podpis pogodbe za izgradnjo Športne dvorane Rakek. Več v prilogi.

Zavrnili očitke o onesnaženosti vode

Število fotografij: 12
V sredo, 18. 1. 2017 je v prostorih Občine Cerknica potekala tiskovna konferenca o ustreznosti pitne vode na območju občine Cerknica.

4. JAVNA RAZPRAVA O UKREPIH RAZVOJA PROMETA V OBČINI

Število fotografij: 18
V četrtek, 19. 1. 2017 je ob 17. uri potekala že 4. javna razprava O UKREPIH RAZVOJA PROMETA V OBČINI.

NOVINARSKO SREČANJE OB OTVORITVI VEČGENERACIJSKEGA CENTRA

Število fotografij: 13
V ponedeljek, 16. 1. 2016 je bila v Postojni novinarska konferenca ob otvoritvi večgeneracijskega centra.

16. GASPARIJEV NOČNI POHOD, OB POLNI LUNI NA ŠPIČKO

Število fotografij: 19
V soboto, 14. 1. 2017 je potekal že 16. tradicionalni pohod na Špičasto Stražišče.

SESTANEK - PROBLEMATIKA VZDRŽEVANJA VODNEGA MINIMUMA ( Rešeto, Cerkniško jezero)

Število fotografij: 6
V petek, 20. 1. 2017 je v prostorih Občine Cerknica potekal sestanek na temo problematike vzdrževanja vodnega minimuma (Rešeto, Cerkniško Jezero).

OBČNI ZBOR AGRARNA SKUPNOST CERKNICA

Število fotografij: 15
V petek, 13. januarja, je v dvorani gasilnega doma v Cerknici potekal občni zbor Agrarne skupnosti Cerknica, na katerem so člani za eno leto, do naslednjih rednih volitev, podaljšali mandat sedanjemu predsedniku Edvardu Vičiču in upravnemu ter nadzornemu odboru. Zbora se je udeležil tudi župan Marko Rupar. Več v naslednji številki Slivniških pogledov.

JAVNA KOLESARNICA IZ KOVINSKE KONSTRUKCIJE OB AVTOBUSNI POSTAJI

Število fotografij: 6
Ob avtobusni postaji bomo do konca decembra 2016 postavili kolesarnico, katera bo namenjena tako obiskovalcem središča mesta kot uporabnikom avtobusne postaje. Kolesarnica bo tipske izvedbe iz kovinske konstrukcije v kateri bo prostora za 54 koles. Okolica kolesarnice bo tlakovana, ohranili bomo tudi nekaj zelenice, dogradili javno razsvetljavo, postavili dve klopi ter koške za odpadke. Investicijo smo začeli v začetku novembra, zaključena pa bo v drugi polovici decembra 2016.

OKRASITEV NOVOLETNE JELKE

Število fotografij: 11
V četrtek, 8. 12. 2016 ob 10. uri je pred kulturnim domom v Cerknici potekala okrasitev novoletne jelke, ki so jo krasili otroci iz vrtca Cerknica, člani doma starejših občanov in varovanci iz VDC Cerknica.

BOŽIČNO - KULINARIČNI SEJEM

Število fotografij: 19
V nedeljo, 18. 12. 2016 se je pred Kulturnim domom v Cerknici odvijal božično-kulinarični sejem. Obisk je bil izjemen, dogajanje pa pestro.

25 - LETNICA DELOVANJA MAŽORET IN TWIRLINGA V CERKNICI

Število fotografij: 27
V soboto, 10.12. ob 18.uri je bila v ŠD Cerknica celovečerna prireditev ob 25-letnici delovanja mažoret in twirlinga v Cerknici, z naslovom "MACE Nazaj v Prihodnost", Kjer so obudili spomin na prehojeno pot in podelili tudi jubilejna priznanja. Povabili so tudi veliko nekdanjih članic. Prav letošnje leto beležijo kot eno najuspešnejših sezon v dosežkih na prvenstvih.

Obdarovanje otrok s kulturnim programom

Število fotografij: 14
V ponedeljek 26. decembra 2016 je bilo v Športni dvorani Cerknica obdarovanje otrok s kulturnim programom. Fotografije v prilogi.

Praznično vandranje - 42. božično novoletni koncert

Število fotografij: 23
V nedeljo 25. decembra 2016 ob 19. uri, je bil v Športni dvorani Cerknica 42. BOŽIČNO NOVOLETNI KONCERT z naslovom PRAZNIČNO VANDRANJE. Fotografije v prilogi.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV NOTRANJSKEGA TEKAŠKEGA POKALA ELGONOVA 2016

Število fotografij: 20
V torek, 8. 11. 2016 je v kulturnem domu v Cerknici potekala zaključna prireditev Notranjskega tekaškega pokala 2016.

Pogrebna sveta maša za žrtve iz Krimske jame

Število fotografij: 12
POGREBNA SVETA MAŠA ZA ŽRTVE IZ KRIMSKE JAME Nedelja, 09.10.2016 ob 15. uri v Begunjah pri Cerknici

OTVORITEV PRENOVLJENEGA ZBIRNEGA CENTRA ZA RAVNANJE Z ODPADKI

Število fotografij: 6
V petek, 30. 9. 2016 je ob 16. uri, za upravno stavbo JP Komunala Cerknica, d.o.o. potekala otvoritev zbirnega centra.

KOŠARKARSKI SPEKTAKEL

Število fotografij: 11
KOŠARKARSKI SPEKTAKEL Nedelja, 07.08.2016 ob 18. uri v Športni dvorani Cerknica

PREVZEM IN PREDAJA REŠEVALNEGA VOZILA

Število fotografij: 12
PREVZEM REŠEVALNEGA VOZILA Četrtek, 21. 07. 2016 ob 10. uri; ZD Cerknica.

OTVORITEV ŠPORTNEGA IGRIŠČA NA DOLENJEM JEZERU

Število fotografij: 18
OTVORITEV IGRIŠČA PRI GASILSKEM DOMU NA DOLENJEM JEZERU Sobota, 02.07.2016 ob 19. uri.

17. POLETNI VEČER NA TABORU POD LIPO V CERKNICI

Število fotografij: 7
V petek, 24. 6. 2016 se je na Taboru pod lipo v Cerknici odvijal že 17. poletni večer. Za glasbo je poskrbela Godba Cerknica in ansambel Jelen.

KRPANOV KULTURNI VEČER

Število fotografij: 8
V četrtek, 23. 6. 2016 so na Krpanovem kulturnem večeru nastopili Preloški muzikanti.

KULTURNI VEČER S SKUPINO JAZZVA

Število fotografij: 9
KULTURNI VEČER S SKUPINO JAZZVA Ponedeljek, 27.06.2016 ob 19. uri na Letnem vrtu za Galerijo Krpan

15. JUBILEJNA KULTURNA PRIREDITEV " NA LEPI MENIŠIJI"

Število fotografij: 18
15. jubilejna kulturna prireditev "NA LEPI MENIŠIJI", Nedelja, 19.06.2016 ob 17. uri.

90 - LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA CERKNICA

Število fotografij: 27
V soboto, 18. 6. 2016 je Nogometni klub Cerknica praznoval 90 letnico obstoja in delovanja.

Fotogalerija

Število fotografij: 7
Otvoritev novo zgrajene hale v podjetju Ydria motors.

SPREJEM KEGLJAČICE, TINE HREN

Število fotografij: 6
SPREJEM KEGLJAČICE, TINE HREN

SVEČANA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE CERKNICA S PODELITVIJO PRIZNANJ

Število fotografij: 26
V petek, 10. 6. 2016 je v Kulturnem domu v Cerknici potekala svečana seja občinskega sveta s podelitvijo priznaj. Najvišje priznanje, 12. junij je tokrat prejel Notranjski študentski klub.

ZLATE PETICE

Število fotografij: 35
ZLATA PETICA, Sprejem uspešnih učencev osnovnih šol pri županu Občine Cerknica. Četrtek, 16.06.2016 ob 18. uri v Kulturnem domu Cerknica

Maistrov večer

Število fotografij: 12
MAISTROV VEČER, gost TONE PARTLJIČ, letošnji Prešernov nagrajenec

SPREJEM NOVEGA GASILSKEGA VOZILA V PGD UNEC

Število fotografij: 7
NOVO GASILSKO VOZILO PGD UNEC

DAN NOTRANJSKEGA PARKA

Število fotografij: 10
Na CERKNIŠKEM JEZERU je v nedeljo, 22. 05. 2016 od 8. ure dalje, potekal DAN NOTRANJSKEGA PARKA.

ZDAJ ZAORI PESEM O SVOBODI

Število fotografij: 6
Na prireditvi Zdaj zaori pesem o svobodi so v soboto v Cerknici obeležili dan ustanovitve Notranjskega odreda, dan upora proti okupatorju, praznik dela, dan osvoboditve Cerknice in dan zmage nad fašizmom. Slavnostni govornik je bil Tone Urbas, gosta pa Partizanski pevski zbor in Darko Nikolovski, z njim so zapeli učenci Osnovne šole Notranjski odred Cerknica

PODELITEV GERBIČEVIH NAGRAD IN PRIZNAJ

Število fotografij: 21
V sredo, 6. 4. 2016 je v kulturnem domu v Cerknici potekala odmevna prireditev Podelitev Gerbičevih nagrad.

RURAL DESIGN - zaključna konferenca

Število fotografij: 16
V Cerknici je v sredo, 30. 3. 2016 potekal zaključni projekt Rural Design.

MAISTROV VEČER

Število fotografij: 11
V petek, 18. 3. 2016 je v kulturnem domu v Cerknici potekal Maistrov večer, katerega častni gost je bil dr. Danilo Türk.

Podelitev priznanj Civilne zaščite

Število fotografij: 21
Podelitev priznanj Cvilne zaščite, petek 04.03.2016 ob 18. uri, Krpanov dom v Pivki.

ŠPORTNICA IN ŠPORTNIK LETA OBČINE CERKNICA 2015

Število fotografij: 18
ŠPORTNICA IN ŠPORTNIK LETA 2015, četrtek 25. 02. 2016 ob 19. uri v Kulturnem domu v Cerknici.

Novinarska konferenca ob pričetku delovanja državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v mobilni enoti v Postojni

Število fotografij: 7
V četrtek, 11. 2. 2016 je v Postojni potekala novinarska konferenca ob pričetku delovanja državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v mobilni enoti v Postojni.

DA, PLEŠTE PLEŠTE MAŠKARE

Število fotografij: 21
08.02.2016 je v kulturnem domu v Cerknici potekala prireditev, ki jo je pripravila Hiša izročila. Nastopili so: plesalci in citiravec iz Rezije, FS Bloke in FS Rak iz Rakeka, Volk Folk iz Ilirske Bistrice in Ljoba Jenče.

TOMAŽ ČUČEK - OTVORITEV RAZSTAVE

Število fotografij: 5
RAZSTAVA LIKOVNIH DEL PIROGRAFA TOMAŽA ČUČKA, četrtek 04.02.2016 ob 17. uri v Galeriji Martin Krpan v Cerknici

ŽAGANJE BABE

Število fotografij: 23
ŽAGANJE BABE, slavnostna otvoritev pustnih prireditev in prevzem oblasti. Debeli četrtek, 04.02.2016 ob 16. uri, pred Kulturnim domom Cerknica

TV ČOHOVO

Število fotografij: 12
V petek, 5. 2. 2016 je v Kulturnem domu v Cerknici ob 19. uri potekal uradni butalski TV program.

PUSTNI KARNEVAL ŠČUKA NA SUH’M

Število fotografij: 59
PUSTNI KARNEVAL ŠČUKA NA SUH’M Nedelja, 07.02.2016 točno okoli 12.32, po ulicah Cerknice

Zimska pravljica

Število fotografij: 46
NOVOLETNA PRAVLJICA Z EVO HREN, JURIJEM SOUČKOM, ANO TAVČAR PIRKOVIČ IN OTROŠKIM ZBOROM NAVIHANČKI Sreda, 30. 12. 2015, ob 19. uri v Kulturnem domu Cerknica

OBDAROVANJE OTROK

Število fotografij: 39
OBDAROVANJE OTROK s kulturnim programom; Sobota, 26. 12. 2015 ob 15. in 17. uri v Športni dvorani Cerknica

VESELI ČAS GRE....

Število fotografij: 51
41. BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT VESELI ČAS GRE... 25. 12. 2015 ob 19.00 v Športni dvorani Cerknica

BOŽIČNO - NOVOLETNI SEJEM

Število fotografij: 38
BOŽIČNO - NOVOLETNI SEJEM Sobota, 19. 12. 2015 ob 14.uri pred Kulturnim domom Cerknica

KOMEMORACIJA OB SMRTI AKADEMSKEGA SLIKARJA MAKSIMILIJANA ROTA

Število fotografij: 16

PREDSTAVITEV SLOVENSKEGA PREVODA KNJIGE FRANCA ANTONA STEINBERGA

Število fotografij: 27

OTVORITEV OBNOVLJENEGA ZUNANJEGA IGRIŠČA PRI OŠ CERKNICA

Število fotografij: 22
OTVORITEV OBNOVLJENEGA ZUNANJEGA IGRIŠČA PRI OŠ NOTRANJSKI ODRED CERKNICA, 25. 11. 2015 OB 11. uri na igrišču

Medalja za zasluge - Ljoba Jenče

Število fotografij: 14
Ljobe Jenče je od predsednika države, Boruta Pahorja prejela medaljo za zasluge, za ohranjanje pesemske in glasbene ljudske dediščine. Podelitev je potekala v palači predsednika države, v četrtek, 12. 11. 2015.

GASILSKO TEKMOVANJE CTIF

Število fotografij: 13
V soboto, 26.9.2015 in 3.10.2015 sta v športnem parku na Rakeku potekala občinsko in regijsko gasilsko tekmovanje CTIF. Na državno tekmovanje, ki bo naslednje leto, sta se iz občine Cerknica uvrstili dve ekipi in sicer mladinci PGD Rakek in člani A PGD Otave.

TEDEN MOBILNOSTI

Število fotografij: 9
Teden mobilnosti je v letošnjem letu potekal od 16. do 22.9.2015. Ob tej priložnosti sta župan, Marko Rupar in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Cerknica, Matjaž Kandžič, Osnovni šoli Jožeta Krajca Rakek in Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica, predala v uporabo kolesa, ki jih bodo uporabljali za izvajanje kolesarskih izpitov in drugih dejavnosti.

RAZSVETLJAVA V ŠPORTNEM PARKU RAKEK

Število fotografij: 6
V mesecu avgustu 2015 se je končala montaža reflektorjev v športnem parku na Rakeku. Od sedaj naprej se bo lahko vadba in razna tekomovanja odvijala tudi v nočnem času. Fotografije v prilogi.

UREDITEV ZUNANJEGA IGRIŠČA PRI OŠ MAKSIM GASPARI BEGUNJE

Število fotografij: 4
V mesecu avgustu 2015 se je pri osnovni šoli Maksim Gaspari v Begunjah uredil dostop na igrišče (asfaltiranje) in namestil umivalnik s pitno vodo. Fotografije v prilogi.

Podpis sporazuma o partnerstvu na projektu RURAL DESIGN

Število fotografij: 3
V sredo, 8.7.2015 je bil v Vodnjanu predstavljen projekt RURAL DESIGN - Kreativna industrija za oblikovalce prostora v sklopu Operativnega programa Slovenija – Hrvaška 2007-2013. RURAL DESIGN je akronim projekta kreativne industrije za oblikovalce prostora, ki se izvaja v sklopu Operativnega programa Slovenija – Hrvaška 2007-2013. Partnerji v projektu so: Mesto Vodnjan-Dignano, Opčina Svetvinčenat, Opčćina Sv. Lovreč, Občina Cerknica in Občina Metlika. Več v prilogi.

PREDSTAVITEV ZELENEGA KRASA NA EXPO MILANO 2015

Število fotografij: 49
Na Expo Milano 2015 se od 1. do 14. julija v slovenskem paviljonu predstavlja kot peta od skupno desetih slovenskih regij – Primorsko-notranjska regija. Izpostavili bodo Postojnsko jamo, Planinsko jamo, Križno jamo in Cerkniško jezero. Na zunanjem odru slovenskega paviljona bodo nastop regije 4. in 5. julija popestrile štiri skupine, ki bodo predstavile bogato izročilo notranjskega dela regije: Hiša izročila, Notranjski regijski park, Pustno društvo Cerknica s karnevalskimi maskami in trenutno v Sloveniji najboljša Godba Cerknica. Fotografije v prilogi.